Lock iconRectangle 1Rectangle 2 + Rectangle 2 CopyShapeRectangle 1
Penghantaran PERCUMA dalam Singapura, dalam masa 2-3 hari bekerja (tidak termasuk hujung minggu)
Yazd, Iran

Affordable, Fun, Travel -

Yazd, Iran

Bandar bersejarah Yazd di tengah Iran telah tercatat dalam Senarai Warisan Dunia UNESCO pada 9 Julai 2017. Dikenali juga sebagai bandar di padang pasir, ia terkenal dengan seni bina adobe (bata bangunan yang diperbuat daripada tanah/tanah/tanah jerami), Zoroastrian kuil api serta struktur unik yang memudahkan hidup di padang pasir (cth penangkap angin, Yakchal - struktur untuk menyimpan ais di padang pasir semasa musim panas). Bagi kami, pengalaman paling menakjubkan ialah 'sesat' di pusat bandar seperti labirin (sedikit seperti peta de_dust CounterStrike!), dan melihat cara kereta menavigasi melalui ruang yang sangat ketat ini.

Kami menghabiskan masa selama 1.5 hari (2 malam) di Yazd.

Perbelanjaan untuk 2 orang: S$337 (Hotel - S$135 , Makanan - S$76, Pengangkutan - S$63, Tiket masuk - S$57, Beli-belah - S$4)

Perkara untuk Dilakukan / Tempat untuk dilihat di Yazd

Cara untuk ke Yazd: Kami menaiki bas selama 5 jam (220,000IRR / S$9.60 setiap orang) dari Isfahan ke Yazd, yang menghantar kami ke pusat bandar.

Luggage Outlet Iran Travelog - Isfahan to Yazd Bus Trip

Masjid Jame Yazd

Setelah turun dari bas, kami berjalan ke mercu tanda yang mudah dikenali ini - masjid Jame, yang terletak bersebelahan dengan kompleks 'maze' rumah persinggahan/kedai yang juga terkenal di bandar ini. Masjid ini digambarkan pada wang kertas 200 rial Iran. Menara masjid ini adalah yang tertinggi di Iran.

Hotel kami adalah 'rawak', spontan dalam labirin kerana hotel yang kami tempah sebelum ini telah terlebih tempahan.

Luggage Outlet Iran Travelog - Pemandangan Malam Yazd Masjid Jame

Karya seni mozek yang dilukis dengan tangan yang luar biasa

Luggage Outlet Iran Travelog - Masjid Yazd Jame Mozek

Pemandangan masjid pada siang hari (bawah), sekali lagi dengan reka bentuk jubin mozek yang sangat rumit ditetapkan pada struktur yang mengagumkan.

Luggage Outlet Iran Travelog - Jame Mosque Day View Yazd

Tokong Api Zoroaster (Yazd Atash Behram)

Zoroastrianisme, salah satu agama tertua di dunia (pada usia 3500 tahun), adalah agama yang nampaknya telah mempengaruhi beberapa agama lain seperti Yahudi, Kristian dan Islam. Ia adalah agama negeri empayar Parsi. Di kuil Zoroastrian ini (100,000 IRR / S$4.40 setiap orang), anda boleh belajar tentang sejarah agama ini dan persembahan biasa yang digunakan.

Luggage Outlet Iran Travelog - Zoroastrian Fire Temple di Yazd

Faravahar, simbol di bahagian atas kuil, melambangkan pemikiran yang baik, perkataan yang baik dan perbuatan yang baik, yang merupakan pegangan dan prinsip Zoroastrianisme.

Luggage Outlet Iran Travelog - simbol Zoroaster di Yazd

Di dalam kuil tersebut terdapat api keramat yang dikatakan marak sejak AD470.

Luggage Outlet Iran Travelog - Api Api Kuil Zoroaster

Menara Kesunyian (Dakhma)

Menara Senyap (100,000 IRR / S$3.40 setiap orang) pada dasarnya adalah kubur bagi Zoroaster pada masa lalu. Di puncak bukit terdapat struktur berbentuk bulat di mana mayat orang mati diletakkan dan didedahkan kepada matahari dan kepada burung-burung yang memburu. Ini adalah cara paling selamat untuk mengelakkan pencemaran tanah atau api, menurut pengikut. Ia boleh mengambil masa selama setahun sebelum mayat itu hancur sepenuhnya dan dihanyutkan ke laut. Amalan ini telah dihentikan pada awal abad ke-20 dan digantikan dengan pengebumian atau pembakaran mayat.

Luggage Outlet Iran Travelog - Towers of Silence in Yazd

Pemandangan bandar Yazd dari atas menara

Luggage Outlet Iran Travelog - Towers of Silence View from the Top Yazd

Di sinilah orang Zoroastrian akan meninggalkan mayat-mayat untuk didedahkan kepada matahari dan burung-burung mencari, dan selepas setahun, mereka akan dipindahkan ke tengah (dikenali sebagai lubang).

Luggage Outlet Iran Travelog - Towers of Silence Sacrificial Pit Yazd

Taman Dowlat Abad

Taman Dowlat Abad (200,000 IRR / S$6.80 setiap orang), ialah salah satu daripada 9 taman Parsi yang disenaraikan secara kolektif sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO . Ia juga mempunyai unsur yang sama seperti Taman Parsi yang lain - deretan pokok yang dibarisi di kedua-dua belah ciri air, halaman dan sistem pengairan yang kompleks. Reka bentuk taman ini telah mempengaruhi taman luar negara juga, terutamanya Taj Mahal India.

Luggage Outlet Iran Travelog - Dowlat Abad Garden Persian Garden Yazd

Luggage Outlet Iran Travelog - Dowlat Abad Garden Yazd UNESCO

Pemandangannya sangat cantik dan menenangkan sehinggakan pasangan mengambil gambar pra-perkahwinan di sini.

Luggage Outlet Iran Travelog - Taman Parsi Dowlat Abad Garden

Kompleks Amir Chakhmagh ialah struktur yang menonjol di Yazd, dengan ceruk cekung simetri dan pencahayaan yang indah pada waktu malam, walaupun fasad satu dimensi sedikit (di luar fasad adalah blok kedai satu tingkat). Gambar di bawah mungkin mudah disalah anggap sebagai satu set pada tahun 80an/90an, tetapi ini sebenarnya diambil pada tahun 2015.

Luggage Outlet Iran Travelog - Kompleks Amir Chakhmagh Yazd

Muzium Air Yazd (150,000 IRR / S$6.50 setiap orang) terletak betul-betul bertentangan dengan Kuil Amir Chakhmagh. Walaupun bahagian luar muzium kelihatan tidak mencolok, pameran di muzium menceritakan sejarah yang mengagumkan tentang cara orang Parsi bertahan di bandar padang pasir ini dengan sistem air bawah tanah - Qanat, satu lagi tapak Warisan Dunia UNESCO . Terowong air bawah tanah primitif ini menyalurkan air dari tanah tinggi ke bandar, menyediakan bekalan air yang berharga dan boleh dipercayai kepada penempatan manusia dan pengairan dalam iklim panas dan gersang.

Luggage Outlet Iran Travelog - Sistem Air Qanat UNESCO Yazd

Saheb A Zaman Zoorkhaneh (Gim Tradisional)

Satu lagi tempat yang patut dilawati ialah gim tradisional (50,000IRR / S$2.20 setiap orang) yang masih digunakan oleh orang Iran hari ini. Ia terletak hanya bersebelahan dengan Kompleks Amir Chakhmagh.

Luggage Outlet Iran Travelog - Gim Yazd

Pada hari-hari di mana kelas gim diadakan, para peserta terpaksa menghayun meel - kayu kayu berbentuk pin boling - di sebelah kiri bawah gambar di bawah dalam bulatan, dan ia pastinya bukan satu pencapaian yang mudah.

Luggage Outlet Iran Travelog - Gim Tradisional Yazd

Di bawah gim terdapat takungan air yang terbuka kepada pelawat, dan dari luar gimnasium, penangkap angin juga kelihatan. Penangkap angin ini akan menyalurkan udara sejuk ke dalam gim dan takungan, dan berfungsi sebagai 'penyaman udara semulajadi' mereka.

Luggage Outlet Iran Travelog - Yazd windcatchers

Akhir sekali, masa yang paling tidak dapat dilupakan di Yazd ialah tersesat dalam labirin kompleks.

Luggage Outlet Iran Travelog - pusat bandar Yazd maze

Laluan ini bukan sahaja memberi perkhidmatan kepada pejalan kaki tetapi juga kereta. Pemandu teksi kami malah berundur ke kereta lain sambil menggerakkan selekoh yang ketat, tetapi nampaknya perkara biasa untuk kereta bertembung antara satu sama lain.

Luggage Outlet Iran Travelog - Jalan-jalan maze pusat bandar Yazd

Ia akan menjadi pengalaman yang menakutkan untuk menavigasi di jalan-jalan yang 'mengelirukan' ini pada waktu malam jika kita berada di negara lain, tetapi di Iran kita mempunyai kepercayaan penuh terhadap rakyat mereka.

Luggage Outlet Iran Travelog - jalan malam pusat bandar Yazd

Dari segi makanan, keistimewaan yang kami temui semasa menavigasi di pusat bandar ialah beberapa kedai manisan, menjual Shirini Yazdi (gula-gula Yazdi) yang baru disediakan. Walau bagaimanapun, kami akan memberi amaran kepada anda untuk tidak membelinya sebagai cenderahati, kerana ia benar-benar manis dan tidak pasti sama ada semua orang akan menghargainya di Singapura (terutama dengan 'perang melawan diabetes')!

Luggage Outlet Iran Travelog - cenderahati manisan Yazdi

Dalam perjalanan ke destinasi seterusnya, Pasargadae, selain daripada lebih banyak seni bina adobe, kami memandu melepasi struktur besar seperti kubah ini, yang dikenali sebagai Yakhchal. Ia adalah 'peti ais' purba, digunakan untuk menyimpan ais, serta makanan, di persekitaran padang pasir ini semasa musim panas.

Luggage Outlet Singapura - Yazd Yakhchal Seni bina yang menarik

Kami juga singgah sebentar di pokok Cypress berusia 4000 tahun yang menjulang tinggi ini, yang merupakan pokok ketiga tertua di dunia. Berukuran 25 meter tinggi dengan lilitan 18 meter, sungguh menakjubkan bagaimana pokok cypress boleh menjadi begitu berdaya tahan dan menahan semua jenis perubahan cuaca.

Luggage Outlet Singapura - Yazd Iran Sarv-e Abarkuh

Jika anda menyukai agama purba dan/atau cara hidup orang di kawasan beriklim gersang, jadikan Yazd sebagai salah satu persinggahan yang mesti anda lihat!

Perhentian seterusnya: Runtuhan purba Pasargadae, Naqsh-e Rustam dan Persepolis


0 ulasan

Tinggalkan komen