Lock iconRectangle 1Rectangle 2 + Rectangle 2 CopyShapeRectangle 1
Penghantaran PERCUMA dalam Singapura, dalam masa 2-3 hari bekerja (tidak termasuk hujung minggu)
9 Sebab SEBENAR Mengapa Anda Perlu Membeli Insurans Perjalanan untuk Semua Perjalanan

Luggage repair, Post-travel advice, Pre-travel advice, Spontaneous, Travel, Travel Insurance -

9 Sebab SEBENAR Mengapa Anda Perlu Membeli Insurans Perjalanan untuk Semua Perjalanan

Walaupun mengembara adalah hobi kegemaran ramai warga Singapura, kami melihat peningkatan trend rakyat Singapura yang melakukan pengembaraan 'bebas dan mudah', 'jalan yang kurang dilalui' mengembara ke luar negara. Dengan banyaknya maklumat destinasi yang tersedia pada panduan destinasi pelancongan seperti TripAdvisor dan WikiTravel , tidaklah terlalu sukar untuk merancang percutian yang menyeronokkan, spontan dan berpatutan.

Kelemahannya, bagaimanapun, adalah kekurangan 'malaikat penjaga' (iaitu pemandu perjalanan) untuk menjaga pengangkutan, penginapan, perubatan, keperluan kejadian yang tidak dijangka. Oleh itu, sebagai rakan pengembara yang telah mengembara sedikit sebanyak dalam beberapa tahun kebelakangan ini DAN menemui beberapa insiden yang tidak dijangka dalam perjalanan tersebut, berikut ialah artikel untuk dikongsi mengenai beberapa tuntutan insurans perjalanan kakitangan kami baru-baru ini, dan proses tentang cara membuat insurans tuntutan (untuk pelbagai kejadian).

Penafian: Tujuan siaran ini adalah untuk berkongsi contoh tuntutan terdahulu yang dikemukakan untuk insiden perjalanan, yang dialami oleh kakitangan kami sendiri, untuk mengulangi kepentingan membeli insurans perjalanan . Artikel ini tidak ditaja oleh mana-mana institusi kewangan atau syarikat insurans, dan tidak bertujuan untuk mempromosikan/menolak sebarang pelan insurans perjalanan tertentu. Artikel ini tidak berfungsi untuk membandingkan mana-mana pelan insurans perjalanan juga, kerana premium dan perlindungan berbeza dari semasa ke semasa.

1. Kelewatan penerbangan

Tempat kejadian: Bangkok, Thailand

Luggage Outlet Singapura - Kelewatan Perjalanan

Insiden dan tindak balas: Penerbangan JetStar kami kembali ke Singapura, telah ditangguhkan selama 7 jam kerana cuaca buruk dari laluan awalnya. Kami dimaklumkan oleh Jetstar melalui e-mel dan SMS. Tiada maklum balas lanjut diperlukan di Bangkok untuk tuntutan insurans, kecuali meluangkan masa beberapa jam lagi untuk berehat di Land of Smiles.

Kategori Tuntutan: Kelewatan Perjalanan

Syarikat: ACE My VoyageGuard Travel Insurance (kini dikenali sebagai Chubb)

Dokumen yang diperlukan untuk tuntutan: Pas Masuk, E-mel/SMS daripada Syarikat Penerbangan

Jumlah yang dituntut: ~$200

2. Penerbangan dibawa ke hadapan

Tempat kejadian: Hue, Vietnam

Luggage Outlet Singapura - Salah Sambungan Perjalanan

Insiden dan tindak balas: Penerbangan VietJetAir kami yang berlepas dari Hue menuju bandar Ho Chi Minh dibawa ke hadapan selama 2 jam, dan kami hanya dimaklumkan melalui e-mel pada malam sebelumnya. Oleh kerana kami tidak mempunyai sambungan internet ketika itu, kami terlepas penerbangan yang dibawa ke hadapan apabila kami tiba di lapangan terbang dan penerbangan sambungan seterusnya kembali ke Singapura. Akibatnya, tanpa penerbangan sambungan yang tersedia selepas kami tiba di Ho Chi Minh, kami terpaksa bermalam di bandar Ho Chi Minh.

Ia adalah pengalaman yang agak mengerikan dan kami mendapati sukar dipercayai bahawa VietJetAir tidak menyediakan perkhidmatan pemberitahuan SMS mengenai perubahan penerbangan untuk pelanggan antarabangsa. Kami mengejar kakitangan kaunter VietJetAir untuk memberikan penjelasan bertulis mengenai pertukaran penerbangan, tetapi mereka agak keberatan untuk berbuat demikian. Kegigihan akhirnya membuahkan hasil dan kami mendapat penjelasan bertulis daripada mereka, yang penting untuk tuntutan itu.

Kategori Tuntutan : Penangguhan Perjalanan, Salah Sambungan

Syarikat: ACE My VoyageGuard Travel Insurance (kini dikenali sebagai Chubb)

Dokumen yang diperlukan untuk tuntutan: Jadual perjalanan penerbangan, Pas masuk, Tempahan penerbangan baharu, Resit hotel, Penjelasan daripada syarikat penerbangan

Jumlah yang dituntut: ~$270 (Kelewatan Penerbangan + Penerbangan Baharu + Hotel)

3. Milik yang dicuri

Tempat kejadian: Perth, Australia Barat

Luggage Outlet Singapore - Milik Dicuri

Kejadian dan tindak balas: Kereta dipecah masuk semasa kami pergi bersiar-siar, dan harta benda kami dicuri apabila kami kembali ke kereta, terpaksa menghabiskan baki perjalanan jalan raya tanpa tingkap sisi. Kami mengambil gambar kerosakan dan membuat laporan polis di balai polis berhampiran. Nota: Nilai item yang dicuri akan disusut nilai berdasarkan tarikh pembelian, terhad kepada $500 setiap item. Kerosakan pada kenderaan yang disewa perlu dituntut secara berasingan daripada insurans kereta sewa.

Kategori Tuntutan: Kehilangan Harta Peribadi dan Bagasi

Syarikat: ACE My VoyageGuard Travel Insurance (kini dikenali sebagai Chubb)

Dokumen yang diperlukan untuk tuntutan: Laporan polis, Gambar, Jadual Penerbangan, Harga barang

Jumlah yang dituntut: ~$250

4. Hilang milikan

Tempat kejadian: Seoul, Korea Selatan

Luggage Outlet Singapore - Barang hilang

Kejadian dan tindak balas: Kami berada di pusat peranginan ski, menukar masuk dan keluar dari peralatan ski apabila kami menyedari kami kehilangan dompet kami yang mengandungi wang dan kad pangsapuri rakan yang tinggal di Korea. Kami membuat laporan polis, tetapi polis Korea nampaknya tidak terlalu prihatin dan tetap membuat laporan. Nota: Barangan yang dipinjam/disewa di tanah asing tidak dilindungi insurans dan tidak boleh dituntut .

Kategori Tuntutan: Kehilangan Harta Peribadi dan Bagasi

Syarikat: DirectAsia Travel Insurance

Dokumen yang diperlukan untuk tuntutan: Pas masuk, laporan polis, Resit barang hilang*

*Perhatikan bahawa firma insurans tertentu ini mengenakan nilai boleh dituntut maksimum sebanyak $50 untuk item yang hilang tanpa resit pembelian (siapa yang menyimpannya?!)

Jumlah yang dituntut: ~$150

5. Bagasi tertunda

Tempat kejadian: Lapangan Terbang Changi, Singapura

Luggage Outlet Singapore - Pengiktirafan Lapangan Terbang

Insiden dan tindak balas: Bungkusan daftar masuk telah hilang semasa kami kembali ke Singapura, jadi kami membuat laporan di pejabat 'Lost & Found' di Terminal Ketibaan dengan resit bagasi kami. Bungkusan itu akhirnya ditemui di lapangan terbang berlepas kami dan diterbangkan kembali ke Singapura pada hari berikutnya. Bungkusan telah dihantar ke alamat kediaman kami pada hari yang sama. Kami gembira kerana bagasi ditemui dalam masa 24 jam (antara berjuta-juta yang mungkin dikendalikan oleh setiap lapangan terbang)

Kategori Tuntutan: Kelewatan Bagasi

Syarikat: ACE My VoyageGuard Travel Insurance (kini dikenali sebagai Chubb)

Dokumen yang diperlukan untuk tuntutan: Label Bagasi Daftar Masuk (untuk melaporkan di kaunter Hilang & Ditemui), Jadual Perjalanan, Resit akuan pemulangan bagasi

Jumlah yang dituntut: ~$600 ($200 setiap blok 6 jam)

6. Perbelanjaan Perubatan Luar Negara

Tempat kejadian: Dubai, Emiriah Arab Bersatu

Luggage Outlet Singapore - Resit Perubatan

Kejadian dan tindak balas: Digigit serangga semasa di jalan raya, kami mendapatkan rawatan perubatan di sebuah klinik di The Dubai Mall. Orang Arab dan ekspatriat, diketahui bergaji tinggi dan diinsuranskan dengan baik di UAE. Oleh itu, perbelanjaan perubatan dijangka tinggi juga.

Apa yang kami tidak jangka, adalah bayaran perundingan $200 yang sangat mahal untuk doktor GP, dan bayaran ubat $100 (untuk ubat-ubatan yang dipreskripsi yang nampaknya terlebih preskripsi). Tanpa perlindungan insurans perjalanan, kami akan membakar lubang di dalam poket kami. Nota: Insurans perjalanan Great Eastern menyediakan perlindungan untuk negara yang kurang mengembara seperti Iran, Pakistan.

Kategori Tuntutan: Perbelanjaan Perubatan Luar Negara

Syarikat: Great Eastern TravelSmart Premier

Dokumen yang diperlukan untuk tuntutan: Pas masuk, Jadual perjalanan penerbangan, Resit perubatan

Jumlah yang dituntut: ~$300

7. Kematian keluarga

Tempat kejadian: Singapura

Insiden dan tindak balas: Seorang saudara meninggal dunia pada hari sebelum perjalanan, jadi kami terpaksa membatalkan perjalanan sepenuhnya dan kehilangan tiket penerbangan. Tiket penerbangan yang lebih murah biasanya tidak boleh dikembalikan jadi kami bernasib baik kerana telah membeli insurans perjalanan untuk perjalanan.

Kategori Tuntutan: Pembatalan Perjalanan

Syarikat: AIG Travel Guard

Dokumen yang diperlukan untuk tuntutan: Jadual perjalanan penerbangan, Dokumen Obituari

Jumlah yang dituntut: ~$300 (Kos tiket penerbangan)

8. Barang rosak

Walaupun kami tidak pernah menghadapi masalah ini sendiri sebelum ini, kami telah membaca dari pelbagai laman web tentang bagaimana bagasi mereka telah mengalami kerosakan yang mengerikan ( disebabkan oleh pengendalian yang kasar di lapangan terbang), seperti ini:

Luggage Outlet Singapore - Insiden KLM

Kredit: Halaman Facebook KLM Singapura

Walaupun mungkin terdapat kerosakan yang jarang berlaku/kadang-kadang dialami pada bagasi daftar masuk, nasihat kami untuk pembaca adalah untuk menuntut daripada syarikat penerbangan apabila menerima bagasi anda yang rosak atau syarikat insurans perjalanan.

Perjalanan dengan Kelas Perniagaan Singapore Airlines menggunakan bagasi Rimowa berjenama premium tidak semestinya bererti insiden tidak akan berlaku - baca catatan forum TripAdvisor ini.

9. Kehilangan Deposit akibat Insolvensi Ejen Pelancongan

Bagi pengembara yang lebih suka melancong melalui agensi pelancongan, ingatlah risiko Agensi Pelancongan menjadi muflis, dalam keadaan ekonomi yang bergelora ini.

"Penutupan Five Stars Tours pada Januari tahun lepas menjejaskan sekurang-kurangnya 3,000 pengembara, manakala sekurang-kurangnya 500 terjejas apabila Cuti Asia-Euro ditutup pada Mei." - Artikel Straits Times, 28 Julai 2015

Sunting: Baru-baru ini, Misa Travel juga telah mengumumkan penutupannya berkuat kuasa serta-merta mulai 31 Mei 2017.

"Misa Travel menasihatkan pelanggan yang memerlukan bayaran balik untuk tiket penerbangan mereka supaya menghubungi syarikat penerbangan masing-masing. Mereka yang membeli insurans perjalanan perlu meneruskan tuntutan mereka." - Artikel Straits Times, 2 Jun 2017

Oleh itu, adalah sama pentingnya untuk mempertimbangkan risiko tambahan ini apabila membeli insurans perjalanan anda.

Secara amnya, berdasarkan tuntutan insurans perjalanan yang lalu, agensi insurans bertindak balas dalam masa seminggu, dan selepas menyerahkan semua dokumen yang diperlukan, pihak yang menuntut akan menerima cek/pindahan bank dalam masa seminggu lagi. Kebanyakan perjalanan kami dituntut daripada syarikat yang sama kerana ia menjadi lebih menjimatkan untuk membeli pelan Insurans Perjalanan Tahunan (~$300) jika anda melakukan perjalanan lebih daripada 4 kali (garis panduan kasar) setahun.

Walaupun kami telah membaca artikel tentang betapa pentingnya insurans perjalanan untuk semua perjalanan ke luar negara, setelah mengalami kejadian yang tidak dijangka ini pasti meyakinkan kami bahawa risikonya adalah NYATA! Selamat mengembara ke hadapan yang mengurangkan risiko!

PS: Untuk memastikan bagasi anda dilindungi dengan baik, kami juga menyediakan pelbagai sarung bagasi ! ;)


0 ulasan

Tinggalkan komen

Sila ambil perhatian, ulasan mesti diluluskan sebelum ia diterbitkan