Lock iconRectangle 1Rectangle 2 + Rectangle 2 CopyShapeRectangle 1
Penghantaran PERCUMA dalam Singapura, dalam masa 2-3 hari bekerja (tidak termasuk hujung minggu)
Isfahan, Iran

Affordable, Fun, Spontaneous, Travel -

Isfahan, Iran

Isfahan, juga dikenali sebagai Esfahan, adalah ibu kota dinasti Safavid pada tahun 1598. Terkenal dengan seni binanya yang indah seperti jambatan berbumbung, istana, masjid dan menara, ia juga membawa kepada peribahasa Parsi lama "Isfahan separuh dunia". Sesungguhnya, seni bina yang kami saksikan dalam hentian pertama perjalanan Iran kami ini telah menetapkan jangkaan yang sangat tinggi.

Kami menghabiskan masa selama 2 hari setengah di Isfahan.

Perbelanjaan untuk 2 orang: S$560 (Visa masuk - $165, Hotel - S$165, Makanan - S$60, Pengangkutan - S$70, Tiket masuk - S$50, Beli-belah - S$50)

Perkara untuk Dilakukan / Tempat untuk dilihat di Isfahan

Penerbangan malam dari lapangan terbang Istanbul Ataturk membawa kami ke Isfahan pada waktu pagi, tiba pada pukul 3 pagi. Adalah menarik untuk diperhatikan bahawa semua wanita memakai tudung ketika pesawat itu mula turun ke Esfahan. Adalah wajib (tanpa mengira agama individu) bagi wanita untuk bertudung dan berpakaian konservatif (dengan bahagian atas yang menutup pinggul mereka) sepanjang berada di Iran. Walaupun giliran untuk kaunter visa (S$83 setiap orang) adalah pendek (kurang daripada 5 orang), ia mengambil masa yang agak lama (30-45minit) untuk visa diproses dan dikeluarkan. Semasa kami meninggalkan lapangan terbang, sudah pukul 4 pagi.

Luggage Outlet Singapura - Lapangan Terbang Isfahan

Syukurlah hotel kami, Hasht Behesht Apartment Hotel (S$83 semalam), menyediakan perkhidmatan jemput lapangan terbang (US$20) walaupun pada waktu-waktu ganjil ini. Hotel ini berjarak 10 minit berjalan kaki dari Dataran Naqsh-e Jahan yang terkenal, Tapak Warisan Dunia UNESCO . Semasa kami berjalan menuju ke dataran pada pagi itu, kami sedikit tercekik oleh bau CO2 akibat asap daripada pembakaran tidak lengkap kereta tertanggal. Disebabkan oleh sekatan perdagangan antarabangsa, orang Iran biasanya memandu kereta Saipa atau Peugeot buatan tempatan.

Luggage Outlet Singapore - Isfahan

Berikut ialah pemandangan jalan biasa:

Dataran Naqsh-E Jahan ialah sebuah dataran besar dengan 3 bangunan utama di setiap sisi Dataran - Masjid Sheikh Lotfollah, Istana Ali Qapu dan Masjid Naqsh-E Jahan. Souk-souk di sebelah Dataran dan taman-taman yang dijaga rapi di tengah-tengah melengkapkan pengalaman sulung Parsi.

Luggage Outlet Singapore - Isfahan

*Petua: Terdapat sebilangan besar peniaga permaidani Parsi di Dataran, yang sentiasa bersedia menawarkan anda secawan teh di kedai mereka. Walaupun kami tidak sabar-sabar untuk berkawan dengan penduduk tempatan, beberapa peniaga agak mendesak dan mungkin tidak terlalu gembira sekiranya anda tidak membeli sebarang permaidani daripada mereka. Oleh itu, sila tolak tawaran teh mereka jika anda menyedari bahawa mereka berasal dari kedai permaidani, melainkan anda berhasrat untuk mendapatkan permaidani (dari AS$200 ke atas, tetapi dianggap 'murah' kerana ia terus dari negara pengilang). Untuk membezakan pedagang daripada orang Iran yang ikhlas menyambut anda sebagai kawan, peniaga biasanya mendekati anda bersendirian, dan fasih berbahasa Inggeris.

Hidangan pertama kami di Iran adalah sebuah kedai di sudut Dataran (di hujung sebelah dengan istana Ali Qapu), dan ternyata menjadi tempat yang sangat baik untuk hidangan tempatan Chicken Tahcheen - Nasi berperisa kunyit, yogurt, kuning telur, dilapisi dengan dada ayam, barberi, walnut dan hirisan pistachio. Rangup di luar dan lembut di dalam, sedap gila!

Luggage Outlet Singapore - Isfahan Chicken Tahcheen

Untuk menawarkan perspektif tentang betapa MASSIVE hidangan itu.

Luggage Outlet Singapore - Isfahan Chicken Tahcheen

By the way, hidangan (terutamanya nasi) secara amnya besar di Iran, jadi hidangan utama adalah mencukupi untuk pasangan yang melancong. Lebih-lebih lagi, anda perlu menempah sedikit ruang untuk pencuci mulut Iran yang lazat - Faloodeh, diperbuat daripada mi bihun yang diperbuat daripada kanji jagung, ais krim melekit yang dibasahkan dengan sirap limau.

Luggage Outlet Singapore - Isfahan Faloodeh

Istana Ali Qapu (150,000IRR / S$6 setiap orang), dibina pada abad ke-17, digunakan oleh raja untuk menghiburkan pelawat dan duta. Siling pintu masuk ke Istana Ali Qapu, seperti kebanyakan seni bina Parsi, direka dengan indah dengan motif yang berulang-ulang namun artistik. Reka bentuk di sini malah diukir untuk menghasilkan kesan '3D'.

Luggage Outlet Singapore - Isfahan Ali Qapu

Dewan muzik Istana Ali Qapu sangat memukau, direka untuk meningkatkan kualiti muzik yang dihasilkan di istana pada zaman dahulu.

Luggage Outlet Singapore - Isfahan Ali Qapu

Melihat siling menjadi kebiasaan apabila kami berada di Iran kerana semuanya sangat cantik.

Luggage Outlet Singapore - Isfahan Ali Qapu

Dibina antara 1603-1619, Masjid Sheikh Lotfollah (100,000IRR / $4 setiap orang) merupakan salah satu karya seni bina seni bina Safavid Iran. Ia dibina sebagai masjid peribadi untuk kerabat diraja. Berikut ialah siling kubah besar tanpa tiang, dengan reka bentuk berbentuk limau yang mengecil saiznya apabila ia menuju ke puncak.

Luggage Outlet Singapore - Isfahan Sheik Lotfollah

Di bawah adalah pintu masuk yang menjulang tinggi ke Masjid Shah (150,000IRR / S$6 setiap orang), masjid di satu hujung Dataran Naqsh-E Jahan.

Luggage Outlet Singapore - Dataran Isfahan

Karya seni yang dilukis dengan tangan pada siling dan tiang ini sememangnya antara seni Parsi yang terbaik.

Luggage Outlet Singapura - Masjid Isfahan

Digambarkan di bahagian belakang wang kertas 20,000 rial Iran, Masjid Shah dianggap sebagai salah satu karya seni bina Iran. Kubah ini adalah yang terbesar di bandar ini, pada ketinggian 52m.

Luggage Outlet Singapore - Masjid Isfahan

Souk, atau dikenali sebagai pasar atau bazar, mengekalkan daya tarikan desanya dan tidak kelihatan sebagai 'komersial' serta diubah suai dengan baik seperti yang terdapat di Grand Bazaar Istanbul.

Luggage Outlet Singapura - Isfahan Souk

Souk diasingkan kepada kawasan yang berbeza, menjual daripada pinggan mangkuk tembaga buatan tangan, rempah ratus, permaidani Parsi, kepada karya seni yang dilukis dengan sangat rumit.

Luggage Outlet Singapura - Isfahan Souk

Seni Minakari, atau Enamelling, adalah lukisan permukaan logam dengan reka bentuk yang rumit. Semua ini dilukis dengan tangan. Satu set 2 piring paparan kecil berharga sekitar AS$20.

Luggage Outlet Singapore - Isfahan Art

Mengingatkan saya tentang 'Lapis Sagu - kek nonya seribu lapis' yang orang Singapura gemar makan, ini sebenarnya susunan rempah 7 lapis.

Luggage Outlet Singapore - Isfahan Spices

Kami menghabiskan waktu petang dengan berendam di persekitaran yang nyata di Dataran Naqsh-e Jahan, ketika Azan (azan) dimainkan di seluruh Dataran.

Luggage Outlet Singapore - Isfahan Panorama

Jambatan Siosepol , jambatan dengan 33 gerbang, adalah pembinaan terbesar di atas air di Iran, sepanjang 298 meter dan lebar 13.75 meter. Walaupun pantulan yang indah (seperti yang dilihat dalam talian) bahawa jambatan menuang di atas air itulah yang membawa kami ke jambatan ini, perkembangan terkini di hulu telah menyebabkan dasar sungai menjadi kering.

Luggage Outlet Singapura - Jambatan Siosepol

Menghisap Shisha (tembakau berperisa melalui paip air) adalah salah satu aktiviti yang dilakukan oleh penduduk tempatan untuk melepaskan diri selepas seharian yang panjang.

Luggage Outlet Singapore - Menghisap Shisha

Berkelah, adalah satu lagi hobi kegemaran orang Iran. Mereka boleh berkelah di mana-mana tompok rumput yang anda lihat!

Luggage Outlet Singapore - Isfahan Picnic

Keesokan harinya, kami pergi ke Chehel Souton , salah satu daripada 9 taman yang tertulis sebagai Taman Parsi dalam Tapak Warisan Dunia UNESCO. Taman Parsi, sejak 6 SM, biasanya mempunyai sistem pengairan, bangunan, astaka dan dinding yang canggih. Reka bentuk taman Taj Mahal juga dikatakan dipengaruhi oleh Taman Parsi. Melakukan sedikit 'jumpshot' di tapak UNESCO ini ;)

Luggage Outlet Singapura - Taman Parsi Isfahan Chehel Souton

Karya seni yang indah di siling istana.

Luggage Outlet Singapore - Seni Siling Isfahan Chehel Souton

Istana ini mengandungi banyak lukisan dinding, seperti yang di bawah, yang menggambarkan Pertempuran Chaldiran, menandakan masa empayar Uthmaniyyah menakluki tanah daripada Safawi.

Luggage Outlet Singapore - Seni Dinding Isfahan Chehel Souton

Terasa seperti kita telah kembali ke masa lalu, melihat deretan kereta sedan 'vintage' ini.

Luggage Outlet Singapore - Kereta Peugeot Isfahan

Menjelang petang, kami melawat Masjid Jame , Tapak Warisan Dunia UNESCO kerana menjadi prototaip bangunan Islam untuk reka bentuk masjid kemudiannya di seluruh Asia Tengah. Ia adalah masjid jemaah tertua di Iran, dan ketika kami masuk, jemaah sedang berkumpul untuk bersiap untuk solat mereka. Walaupun kami mempunyai halangan bahasa yang besar, salah seorang pembantu muda membimbing kami mengelilingi masjid, dan akhirnya kami menetap bersama sekumpulan penduduk tempatan yang menjamu kami dengan snek dan buah-buahan tempatan yang sedap.

Luggage Outlet Singapore - Masjid Jame Isfahan

Jambatan Khaju , jambatan lain di sepanjang Sungai Zayandeh (sama dengan Jambatan Siosepol), adalah tempat kami meneroka untuk malam kedua.

Luggage Outlet Singapura - Jambatan Isfahan Khajou

Walaupun kami berjalan melalui beberapa lorong gelap dan jalan lengang untuk sampai ke jambatan ini dari hotel kami (kira-kira 45 minit berjalan kaki), kami tidak pernah berasa tidak selamat dan orang di sepanjang jalan dan jambatan semuanya sangat ramah dan mengalu-alukan ke arah kami.

Luggage Outlet Singapura - Jambatan Isfahan Khajou

Pada pagi hari ketiga, kami melawat Katedral Vank (150,000IRR / S$6 setiap orang), sebuah katedral dengan seni dinding yang sangat indah yang menggambarkan pemandangan Alkitab dan juga mempunyai sebuah muzium khusus untuk memperingati mangsa pembunuhan beramai-ramai Armenia.

Luggage Outlet Singapura - Katedral Isfahan Vank

Katedral ini telah ditubuhkan pada tahun 1606, untuk orang Armenia yang dibuang negeri yang telah ditempatkan semula di sini semasa Perang Uthmaniyyah. Bahagian dalam Katedral adalah seindah yang boleh didapati, dengan kubah dicat emas dan lukisan dinding berwarna terang.

Luggage Outlet Singapura - Katedral Isfahan Vank

Ini adalah mural yang menggambarkan Syurga, Bumi, dan Neraka.

Luggage Outlet Singapore - Seni Dinding Isfahan

Panduan audio (150,000IRR / S$6 setiap orang) yang kami sewa di pintu masuk Katedral juga membolehkan kami memahami maksud di sebalik setiap mural dengan lebih baik.

Luggage Outlet Singapore - Isfahan

Dalam perjalanan ke Katedral Vank, ini adalah kedai roti yang menjual pelbagai jenis biskut dan pastri.

Luggage Outlet Singapore - Isfahan Bakery

Kami fikir ia agak bagus, jadi cubalah jika anda pergi ke Katedral Vank!

Luggage Outlet Singapore - Isfahan Bakery

Sebelum kami pergi ke bandar seterusnya, Yazd, kami perlu melawat Abbasi Hotel , hotel tertua di dunia (terkejut!). Dengan luaran yang mewah dan reka bentuk dalaman yang rumit, ia mungkin merupakan hotel terbaik di Isfahan dan menawarkan kadar bilik yang tinggi (untuk bajet kami).

Luggage Outlet Singapore - Hotel Isfahan Abbasi

Kami tidak bersedia untuk tinggal di sini, tetapi makan (768,000IRR / S$30) pastinya memuaskan hati kami. Kakitangan yang mesra, tetapan mewah.. kami tidak sabar untuk memulakan makan tengahari kami!

Luggage Outlet Singapore - Hotel Isfahan Abbasi

Orang Iran menggunakan banyak kunyit dan barberi untuk meningkatkan rasa nasi mereka, malah kami diberi mentega kunyit ini untuk dimakan bersama nasi wangi kami.

Luggage Outlet Singapore - Isfahan Saffron Rice

Aiskrim kunyit! Sentiasa ada ruang untuk pencuci mulut :)

Luggage Outlet Singapore - Aiskrim Safron Isfahan

Halaman belakang Hotel Abbasi. Dalam artikel baru-baru ini yang saya lihat dalam talian, ruang ini telah ditukar kepada ruang makan sejak pelancongan meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Luggage Outlet Singapore - Abbasi Hotel Isfahan

Harap ini akan menarik anda untuk melawat bandar Isfahan dalam masa terdekat!

Perhentian seterusnya: Yazd


0 ulasan

Tinggalkan komen