Lock iconRectangle 1Rectangle 2 + Rectangle 2 CopyShapeRectangle 1
Penghantaran PERCUMA dalam Singapura, dalam masa 2-3 hari bekerja (tidak termasuk hujung minggu)
Runtuhan purba Pasargadae, Naqsh-e Rustam dan Persepolis, Iran

Affordable, Fun, Spontaneous, Travel -

Runtuhan purba Pasargadae, Naqsh-e Rustam dan Persepolis, Iran

Empayar Parsi (550 - 330BC) adalah empayar terbesar mengikut peratusan penduduk dunia dalam sejarah, dan dikatakan bahawa sekitar 480BC, 44% penduduk dunia tinggal di Empayar Parsi. Perjalanan jalan sepanjang 500 km sehari penuh (kami mengupah pemandu dan pemandu dengan harga AS$170) berlepas dari Yazd menuju ke Shiraz telah membawa kami melalui tapak purba empayar Parsi ini.

Perbelanjaan untuk 2 orang: S$285 (Makanan - S$ 20, Pengangkutan - S$230, Tiket Masuk - S$35)

Perkara untuk Dilakukan / Tempat untuk dilihat di Pasargadae, Naqsh-e Rustam dan Persepolis

Pasargadae adalah ibu kota Empayar Achaemenid, empayar pertama yang ditubuhkan sebagai Empayar Parsi oleh Cyrus the Great. Dengan kepentingan sejarahnya dalam sejarah purba, tanpa ragu-ragu ia telah ditulis sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO . Apabila memasuki sebatian (150,000 IRR / S$6.50 setiap orang) runtuhan (yang berukuran besar 2 km x 3 km), kami terjumpa makam batu kapur yang mengagumkan ini di mana pernah memegang sarkofagus Cyrus the Great.
Luggage Outlet Singapore - Pasargadae makam Cyrus the Great
Walaupun tapak purba ini mempunyai banyak nilai sejarah, kebanyakan sebatian adalah tandus (kebanyakan runtuhan mungkin belum digali lagi), dengan serpihan kecil dibiarkan terdedah di atas tanah. Untuk menghargai sepenuhnya nilai laman web ini, kami mencadangkan membaca/penyelidikan lebih lanjut sebelum melawat tapak ini, kerana tidak banyak papan tanda mahupun monumen untuk menggambarkan seni bina ketika itu. Dewan Penonton Istana Pasargadae di bawah adalah pada peringkat awal pemulihan.
Luggage Outlet Singapura - Runtuhan Pasargadae Iran
Pemulihan sedang dijalankan untuk beberapa monumen, seperti 'penjara Salomo' di bawah, tetapi mungkin disebabkan kekurangan pelawat, ia masih belum dipulihkan secara meluas.
Luggage Outlet Singapore - Pasargadae Iran
Seterusnya, Naqsh-e Rustam (100,000 IRR / S$4.30 setiap orang) ialah nekropolis purba (tanah perkuburan besar dengan monumen makam yang rumit) menempatkan 4 makam raja-raja Achaemenid. Pintu masuk ke setiap makam adalah di tengah-tengah salib, yang membuka ke ruang kecil di mana sarkofagus diletakkan.
Luggage Outlet Singapore - Necropolis
Pintu masuk adalah kira-kira 10 meter di atas tanah, tetapi tidak boleh diakses oleh orang ramai. Di bawah pintu masuk terdapat relief batu yang diukir dengan figura besar raja-raja dari dinasti Sasanid (tempoh kemudian daripada dinasti Achaemenid) dalam pertempuran atau bertemu tuhan.
Luggage Outlet Singapura - Makam Necropolis
Relief batu yang paling terkenal ialah Triumph of Shapur I, yang menggambarkan kemenangan raja Sasanid ini ke atas dua maharaja Rom.
Luggage Outlet Singapore - Ukiran dinding Necropolis
Runtuhan Parsi yang paling mengagumkan ialah Persepolis (150,000 IRR / S$6.50 setiap orang) , ibu kota istiadat Empayar Achaemenid, tempat raja menjadi tuan rumah kepada semua pembesar asing. Dianggap sebagai salah satu tapak arkeologi terbesar di dunia (ditulis sebagai tapak UNESCO ), tapak ini dibina dalam tempoh hampir 100 tahun (518BCE ~ 424BCE), melalui 3 generasi raja-raja Achaemenid. Gerbang Semua Negara di bawah, adalah tempat orang kenamaan asing akan memasuki kompleks dengan hadiah mereka dan menunggu di kawasan pegangan.
Luggage Outlet Singapore - Persepolis Iran Doors
Terdapat beberapa istana yang dibina semasa pemerintahan raja-raja yang berbeza dan relief-relief jelas kelihatan pada kebanyakan dinding dan pintu, menggambarkan sama ada pembesar asing menuju ke istana atau adegan pertempuran antara pahlawan dan binatang.
Luggage Outlet Singapura - Mural dinding Persepolis IranLuggage Outlet Singapore - Persepolis Iran Door
Pembesar asing telah membawa hadiah wakil negara mereka ke istana seperti yang ditunjukkan di bawah, termasuk haiwan dan hasil pertanian.
Luggage Outlet Singapura - Mural dinding Persepolis Iran
Relief-relief Pengawal Diraja Parsi dan adegan pertempuran Singa vs Lembu jantan yang terkenal, melambangkan Nowruz (Tahun Baru Parsi) dalam Zoroastrianisme.
Luggage Outlet Singapura - Mural Dinding Persepolis Iran
Istana Seratus Tiang (di bawah) dibina semasa pemerintahan Xerxes dan Artazerxes I, di mana 100 tiang batu digunakan untuk menyokong dewan ini berukuran hampir 70 meter persegi.
Luggage Outlet Singapore - Persepolis 100 pillars Area Iran
Ketika hari semakin hampir, kami berundur selangkah dan mengagumi pemandangan matahari terbenam di kawasan besar ini tapak (semuanya 125000 meter persegi).
Luggage Outlet Singapura - Persepolis Iran tinggalan Parsi
Pandangan terakhir di Tangga Persepolitan, terdiri daripada 111 anak tangga, masing-masing berukuran 6.9 meter lebar.
Luggage Outlet Singapore - Persepolis Iran Travelog
Walaupun sejarah bukanlah mata pelajaran kegemaran kami di sekolah, lawatan satu hari ke runtuhan purba ini memberi kami gambaran yang lebih lengkap tentang sejarah Iran.

Perhentian seterusnya: Shiraz


0 ulasan

Tinggalkan komen